heikkihilvo

Väkivallan herätys ja armo

"Hän oli selvästi kokenut...herätyksen ja oli mielipiteiltään radikaali. Hän piti itseään ennen kaikkea hartaana..., mutta hän hyväksyi väkivallan eikä nähnyt tässä ristiriitaa." Näin Atte Kaleva aamun Hesarissa.

Jätin pari sanaa tekstistä pois, jotta minua ei voida syyttää vihapuheesta. Nythän ei saa osoitella sormilla mitään erityisjoukkoa ja varsinkin uskontojen kanssa saa olla kieli kurissa. Lukija voi lisätä pisteitten kohdalle haluamansa uskonnollisen, poliittisen tai minkä hyvänsä sanan. Radikaali väkivalta on joka tapauksessa pahasta, tehdään se sitten minkä nimissä hyvänsä.

Itse olen kristitty. Olen myös radikaali. Edustan radikaalia armoa ja armollisuutta. Perustin jopa fb:iin ryhmän nimeltä "älä vihaa ketään". On siinä joitain jäseniä, vaikka ryhmä ei kovin aktiivinen olekaan. Mutta idea elää. Tosin viime aikoina tuo idea ja idealismi on joutunut koetukselle. Maailmassa on niin paljon pahaa, väkivaltaa ja julmaa vihaa, että miten voi olla tuntematta vihaa kaikkea vääryyttä ja julmuutta kohtaan/ vastaan. Olisiko pyhä viha sittenkin oikeutettua?

Kun vihaan vastataan vihalla, niin vihan summa kasvaa. Yksinkertaista sosiaalimatematiikkaa!

Mutta onko muuta ratkaisua silloin, kun edessä on ihmisiä ja ihmisyyttä lahtaavia voimia? Onko armo ja armollisuus vain pahentamassa tilannetta? Armon Don Guijotet pyörivät pian itse tuulimyllyjen pyörissä.

No, ei minulla ole hyviä vastauksia. Paitsi, että kovien otteiden keskellä emme saisi unohtaa armoa! Että häh? Niin, joskus on otteiden oltava lujia, jotta voitaisiin pelastaa mahdollisimman monia. Mutta asennemaailmassa emme saa alistua väkivaltaiseen mielivaltaan. Kosto elää- mentaliteetti tappaa lopulta kaikki; viimeinen eläjä kostaa lopulta itselleen ja tappaa itsensä, kun muita tapettavia ei enää ole.

Terroristien kanssa ei neuvotella! Mutta, mitä jos terroristin pikkusydämestä löytyykin pelkäävä ihminen. Mitä jos! Ehkä tämä on naiivia spekulointia. Väkivalta ja terrorismi on saatava loppumaan. Hinta voi olla kova. Mutta, jos armo haudataan suureen joukkohautaan, silloin olemme kaikki mennyttä.

Kunhan ajattelen ääneen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olen Hilvon kanssa samaa mieltä. Pyrkikäämme siis hyvän tekemiseen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Alkurivien sitaatti on herkullinen! Tiedän kyllä mitä aukkopaikoissa sanottiin, mutta tyhjät kohdat voisi todellakin täydentää tapauskohtaisesti.

vasemmistolaisen -- arhinmäkeläisenä
stubbilaisen -- federalistina
hifkiläisen -- penkkiurheilijana
eläinsuojelullisen -- vegaanina
perussuomalaisen -- soinistina
journalistisen -- mediafriikkinä

Ajatuksiaan ja ennakkoluulojaan voi testata vaikkapa miettimällä, mitkä ylläolevasta luettelosta kunkin mielestä voisivat täsmätä alkuperäisen sitaatin näkemykseen väkivallasta.

Käyttäjän heikkihilvo kuva
Heikki Hilvo

Ennakkoluuloja kannattaa aina tarkistaa!

Toimituksen poiminnat