heikkihilvo

Ateisti ja uskova päiväkahveilla

- Mikä tätä maailmaa oikein riivaa? - Jumalatonta menoa, sanon vaan!

- Niinpä, jumalat on ja jumalaton, sama juttu. - Joo ja jumalien nimissä vainotaan ihmisiä, ei hyvä.

- Vääräuskoiset tapetaan. - Niin väärin, missä on ihmisyys ja oikeus valita, haloo!

- Eräässä maassa pakotetaan pois ateismista. - Se nyt on hullua, pitäähän ihmisellä olla vapaus.

- Muka pakko uskoa jumalaan. - Sehän on hanurista. Niin kuin naisten alistaminenkin.

- Miksei maailma jo nouse tekemään jotain? - Ihmiset on peloteltu, tai sitten ne on fatalisteja.

 

Keskustelu jatkuu ja kahvia kuluu. Mutta kumpi on ateisti, kumpi uskovainen? Ota niistä selvää, samoja ongelmia ihmettelevät. 

My point: minä, uskovainen, voin hyvin istua kahveilla Petri Karisman porukan kanssa ja pähkäillä, mikä tätä maailmaa oikein riivaa. Ehkäpä joskus niin teemmekin. Itse uskon Jumalaan ja riivaajistakin minulla on mielipide. Mutta, se ratkaiseva mutta: kunnioitamme toisiamme ihmisinä. Saatamme yrittää käännyttää toisiamme tai ainakin vaikuttaa toisiimme ja silti annamme tilaa toisillemme.

Aikamme keskusteltuamme jopa löydämme yhteisiä intressejä. Yksi sellainen on, että Jumala/ jumala ei ole pakkopaita. Ketään ei voi, eikä saa pakottaa uskovaiseksi, uskonnolliseksi, ateistiksi tai uskonnottomaksi. Kullakin on oikeus uskoon, ei- uskoon sekä niistä seuraaviin elämänmuotoihin. Jumala, joka pakottaa seuraansa, saattaakin olla riivaaja. 

Uskonnonvapaus merkitsee vapautta uskoa, harjoittaa uskoaan ja viedä uskoaan eteenpäin, mutta myös olla uskomatta. Jos vaadin tällaista vapautta itselleni, niin on minun annettava vastaava vapaus myös ateisteille. Terve kilpailu tekee hyvää. Ilman miekkaa tietysti!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uskonnon vapaus? Kyllä vapauteen kuuluu muutakin kuin tahdoton uskominen.

Kristityt pidetään pimennossa mm. näissä asioissa.

1) Kristillis-maagisen uhriperinteen mukaan Jeesus uhrattiin Saatanalle.
2) Kristillisessä kasteessa manataan Saatanaa pois lapsesta.
3) Kristillinen päädiäine,joulu, ylösnousemus, neitseellinen syntymä ... ovat perua 4000 vuotta vanhasta mitralaisuudesta/zarathustralaisuudesta

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Uskon jupiteria kiertävään teepannuun, se on kieppunut siellä jo 4 miljardia vuotta. Uskot on mitä on, sanoisin, eräänlaisia kulttuurievolution harhapolkuja, joihin oli varaa. Puhuisin mieluummin inhimillisyydestä, kuin usko tai ole uskomatta, johonkin annettuun kulttuuriperinteeseen. Uskoa ihmiseen, inhimillisyyttä, sitä nyt juurikin tarvitaan erityisesti. Jos ne katovat, katoaakin jo ihan kaikki, myös ne jumalatkin riivaajineen. Jämpti on näin ;D

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Niin. Ei pidä ottaa niin että en arvoistaisi yritystäsi olla diplomaattinen. Mutta sopu on helppoa kun voi asettaa sanoja sekä itsensä että vastapuolen suuhun. Esimerkiksi kanssasi käymä keskustelu näyttää oikeasti menneen siten että

- Haluan julkisesti udella ihmisiltä Jumalasta.
- Minulla on ikäviä kokemuksia tästä aihepiiristä. Sitä voi saada tiiltä päähän, työnsaanti vaikeutua ja vastaaavaa.
- En aja miekkalähetystä en kannata pakkouskontoa. Mutta pakkoateismikaan ei toimi.
- Ei kukaan ole ehdottamassa pakkoateismia mihinkään, mutta tunnut tulkitsevan että jos ateisti haluaa elää elämää jossa ei saa tiilestä päähän niin se on pakkoateismia.
- Suomi on hyvä maa, meillä on ilmiselviä oikeuksia ateisteille.
- Kunnes kokeilet sellaisena elämistä. Oikeus on abstraktio, mutta tiili naamaan konkreettinen.
- Ei kukaan ole ajamassa pakkouskontoa.
- Osa on kuitenkin ajamassa uskontoa mallilla tiiltä naamaan.
- Ateisteja Suojellaan, sinulla on oikeus sanoa uskovaisista mitä vaan ja jos piirrät pilakuvia niin suojellaan eikä tuhota puukko kurkulla.
- Onko pakkouskontoa siis vasta jos tulee puukko kurkulle? Itse olen sen sijaan luullut että sekoitat Suomen Tanskaan. Tanskalaisia Jyllands-Postenilaisia suojellaan mutta kun kotimaassamme meidän oma kelmeä kuminatsimme Halla-aho tekee vastaavia provokaatioita hänet tuomitaan. Onhan meillä ihan laissa erityinen uskonrauhan suojaus, joka johtaa siihen että iso määrä mielipiteistä on hyvinkin eioikeus sanoa ääneen.
- Kyllä minä uskallan käydä kahvilla Petri Karisman kanssa.
- Kyllä minäkin mielelläni ottaisin julkisuushuoraamista Kari Mäkisen kanssa. Sillä tällä saa medianäkyvyyttä ja tiedän että Mäkinen ei mopsinnaamansa kanssa halua minua vahingoittaa. Ja vaikka haluaisikin, niin eihän se osaa edes lyödä. Ja sitäpaitsi Petri Karisma ja vapaa-ajattelijat edustaa paria tuhatta jäsentään, Suomen tilastoissa on noin miljoona ateistia. (Kirkosta eronneita on suunnilleen saman verran, mutta osa ateisteista kuuluu kirkkoon. Sillä tässä ei ole kyse siitä että kirkosta erotaan muidenkin syiden takia kuin ateismista. Vaan siitä kuinka ev.lut. kirkon tilastoissa ateisteja on noin miljoona Suomessa. Vapaa-ajattelu on vanhaa ateismia ja se edustaa kahta promillea Suomen ateisteista. Miksi Petri Karisma? Mikset keksinyt ketään muuta?) Sen sijaan jos satunnainen ventovieras tulee utelemaan kantojani, niin mistä minä tiedän että onko hän sitä hyvää kristillisyyttä vai onko hän sitä tiili naamaan -mallia.
- Ei ole kristillistä, on eksyttäjä jos pakottaa kristinuskoon.
- Ei minua kiinnosta onko jonkun teologia kuinka sofistikoitunutta vai banaalia. Kristityiksi itsensä identifioivat ihmiset tekevät asioita ja niin kauan kuin teologian huonlaatuisiis ei pysäytä ilmiötä niin on aika törkeää vaatia muita ihmisiä ottamaan riskiä joissa on aika isot panokset. (Tiili. Naama.) Ei taida tuo lohdutus edes poistaa verenvuotoa. Lääkäristä on enemmän hyötyä kuin siitä tunteesta että joku nyt rikkoo jotain abstraktia oikeutta.
- Mutta paheksun tuonlaista.
- Varmasti. Mutta pääasia siitä näyttää kuluvan siihen että sinusta on tärkeää pestä käsiäsi ja vastuutasi. Että No true Scotsman-Christian whatever. Ja sitten moitit ateisteja, jotka esittävät törkeitä asioita julkisesti tiilestä ja naamasta. Aika abstraktia paheksuntaa joka näyttää keskittyvän uhrin syyllistämiseen sen sijaan että todella aktiivissti pysäyttäisit näitä tekijoitä.
- Ihmiset peloteltu tai fatalisteja.
- En tiedä mitä ovat, tuntuu että pääasiassa ovat ignorantteja joiden tärkein rooli on hokea sitä että mitään pahaa tapahdu ateisteille, että kiistetään kaikki päinvastaiset kokemukset. Että selitetään että Suomessa on uskonnonvapaus just mallillaan. Että tiilellä ei ole väliä, ei vaikka olisi muurin sijasta naamassa.
- Mutta voidaan olla yksimielisiä siitä että ei pidä pakottaa.
- Abstraktilla tasolla kyllä. Mutta jos ruvetaan katsomaan mikä on painostamista ja pakottamista, niin sitten ei ole enää oikein mitään yhteistä pohjaa. Esimerkiksi jos Suvivirrestä kieltäytyy niin osasas paikoissa pistetään naama muistiin ja sitten kun muistajien kaveripiirissänsä joku sattuu olemaan ärsyyntyneessä tilassa ja humalassa niin on äkkiä tiili ikkunan läpi naamassa. Ja poliisi kirjaa tämän joksikin muuksi kuin viharikokseksi. Ei tässä kansalaisuustesti-hihamerkkikulttuurissa haluaisi elää mutta jos asiaa vetää yhtään mihinkään suuntaan niin on uskonnon totaalikieltäjä. Vaikka ateistille tämä relevanssi nostetaan vasta jos on puukko kurkulla, niin riittää yhden laulun vähentäminen yhden kerran vuodessa teille.
- Mutta hyvää tarkoitamme. Älä jankkaa tiilestä ja naamasta. Ei tunnu kivalta.
- Olen kristitty, älä lyö, armoa armoa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Ateisteja Suojellaan, sinulla on oikeus sanoa uskovaisista mitä vaan ja jos piirrät pilakuvia niin suojellaan eikä tuhota puukko kurkulla."

Opeista voi sanoa mitä vaan, ei ihmisistä.

Käyttäjän heikkihilvo kuva
Heikki Hilvo

Kiitos, ainakin näytät olevan rehellinen. Siihen minäkin pyrin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

"Esimerkiksi jos Suvivirrestä kieltäytyy niin osasas paikoissa pistetään naama muistiin ja sitten kun muistajien kaveripiirissänsä joku sattuu olemaan ärsyyntyneessä tilassa ja humalassa niin on äkkiä tiili ikkunan läpi naamassa. "

Ei millään pahalla, mutta tämä em. nyt vaikuttaa aika kaukaa haetulta skenaariolta. Onko tässä nyt sekoitettu humala ja jumalahakuiset.

Anne Lindell

Uskontoa ja pakkosyöttöä ja uskonrauhaa ... joo joo, mutta onko kukaan teistä edes vähäsenkään ajatellut, että usko on henkimaailmanjuttuja. Usko on vähän niinkuin rakkaus. Ei sitä voi selittää ... se pitää kokea.

Ahas, ja nyt herää kysymys, miten sen voi kokea? ... Ja entä, jos ei kiinnosta - ei sitten pätkääkään. Sanot, että olet tähänkin asti elänyt ilman uskoa ja että aiot elää vastekkin. Ja sanot, että jos nyt Jumala oliski olemassa, niin sinä jä Jumala olette kuin kaksi saman suuntaista janaa: elätte molemmat omissa oloissannne, ettekä koskaan kohtaa ... No broblem.

Okey okey ... anti olla, ei vängällä. Mutta, jos sittenkin ... eli kannattaisko kokeilla? Oliskos siinä uskossa jotain kuitenkin sellaista, että voipi olla aika tyhmää, että pelkää uskoontuloa kuin syötävä. Eihän siinä häviä mitään ... jos nimittäin kokeilee ... että niinkuin ottais selvää ja vaikka rukoilis uskoon tuloa ja sitä semmoista "Pyhän Hengen " juttua.

Minä en sitten mitenkään ymmärrä, ei siis mee mun kaaliin, miksi ateistit ja muuten vain uskosta osattomat eivät edes kokeile Pyhän Hengen vastaanottamista sisimpäänsä, sillä: se on ilmainen, ei kuukausimaksua, ei kattorajaa ekä muitakaan rajoituksia, aina päällä (24 t./vrk) ja ainakin Jeesuksen toiseen tulemiseen asti, ja saa pitää omanaan vaikkei käyttäisikään, ja lataus on langaton, pelkkä rukous riittää, ja sinulla on aina suora yhteys Jumalaan, eikä sinun tarvitse kunnella jonotusmusiikkia tuntitolokulla, niin kuin joillakin linjoilla pitää, ja sitä saa ilmaiseksi levittää kaikkialle maailmaan täysin vapaasti ilman "Teosto"-maksua, eikä kukaan ole ollut sille vielä allerginen, vaan päinvastoin tehokaasti käytettynä se jopa parantaa ja uudistaa, suojelee ja varjelee, opastaa ja varoittaa, ja bonuksena se jopa herättää kuolleista, ja eikä tässä vielä kaikki ... vältyt vieläpä jopa kadotukselta (helvetiltä), koska ahkerasti käytettynä ja joka päivä uudestaan vastaanotettuna se johdattaa sinut kuoleman jälkeen iankaikkiseen elämään Taivaan kirkkauteen - Isän Kotiin.

Tajuutsä? Mistä saat paremman tarjouksen. Tää on niin hyvä tarjous, että sitä kannattais kokeilla vaikkapa vain ... ihan piruuttaan ... jollei muuten, ja täältä saat tietää lisää tuosta tarjouksesta: http://taivas-ihme-blogi-annelindell.blogspot.com

Käyttäjän heikkihilvo kuva
Heikki Hilvo

Kiitos, Anne. Hyvin ja hauskalla tavalla muotoilit kommenttisi.

Toimituksen poiminnat